Skalky a skalničky

Vybudovat skalku na své zahrádce není úkol úplně jednoduchý. Vždy je totiž kladen důraz na požadavky jednotlivých skalniček, ale také na design skalky jako takové. Skalka je sice svah či navršený kopeček zeminy pokrytý různými kameny, ovšem měli byste myslet na to, že by to určitě neměla být hromada navršených kamenů, které vysypete z trakaře, a které pak působí dost neesteticky.
fialové květiny
Kámen, kam se podíváš
Nerozvážně rozmístěné či čnící a na výšku poskládané kameny, to určitě není způsob vhodný pro skalku. Skalka by měla být vybudována z velkých kamenů, které by měly ležet naplocho, a měly by ze země jakoby vyrůstat. Pokud byste je různě kupili, nemělo by to s přírodní skalkou nic společného. Vhodné je také zvolit jen jeden druh kamenů a další druhy raději nepřidávat. Kameny pak můžete podle vkusu doplnit sutí a úlomky tak, jako by v přírodě padaly ze skal. Myslete také na to, že velké kameny musejí mít stabilitu, abyste se nemuseli obávat na ně šlápnout při osazování či pletí skalky. Každý kámen můžete vzít i několikrát do ruky, než se vám podaří pro něj najít to správné místo. Odměnou vám pak bude skvělý výsledek a radost z dobře odvedené práce.
netřesk na skalce
Co ještě patří na skalku?
Kromě kamenů patří na skalku samozřejmě skalničky. Vybírat můžete z nepřeberného množství kytiček a rostlinek, přidat můžete také okrasné traviny, záleží jen na vašem vkusu, jak bude skalka vypadat. Nebojte se rostlinky různě kombinovat.
rozmanitá skalka
Výsadbou práce nekončí
Když už máte všechny skalničky zasázené, nezapomeňte, že tím práce nekončí, a o skalku je potřeba se i nadále starat. Je nutné pravidelně odstraňovat plevel a spadané listí, a dodávat skalničkám dostatek vláhy, aby se jim dobře dařilo. Nezapomínejte na pravidelné přihnojování, ale také na preventivní ochranu proti škůdcům. Bez toho by vám totiž dlouho nevydržely.

Doporučené články