Jedlé květiny

Často hledáme zázračné produkty, které nám přinesou pevné zdraví a nevšímáme si toho, co máme téměř na dosah ruky. Vlastně je můžeme najít přímo na naší zahradě nebo na louce. Řeč je o květinách. Většina z nás je zvyklá si je trhat do vázy, vystavit si je na stůl nebo okno a kochat se jejich krásou. Jen malé množství lidí je konzumuje a ví, o jejich množství vitamínů, minerálů a dalších skvělých látkách. Ovšem dávejte si pozor! Ne všechny květině na vaší zahradě to skupiny těch jedlých patří. Nyní Vám budou představeny ty nejznámější a nejběžnější, které znaly velice dobře již naše babičky a využívaly je v kuchyni.
květy levandule
· Violka vonná (fialka) – Najdete ji nejčastěji v listnatých lesích, ale i na zahradách nebo v parcích. Konzumovat lze jak květy, tak i listy, které se dají přidávat do salátů, polévek, na ozdobu jídel a dezertů, uvařit si z nich čaj, ale skvěle vypadají i v kostkách ledu. Vyznačují se nasládlou chutí. Budete se díky ní cítit plní síly a úspěšně zažene bolest hlavy.
· Levandule – Je známá hlavně svým výrazným aroma a stejně tak i chutí, které nemusí všichni přijít na chuť. Nejlépe se hodí hlavně ke sladkým pokrmům jako je zmrzlina, nejrůznější dezerty, ovocný salát, nebo si z ní vyrobte sorbet. Do slaných pokrmů se nejlépe hodí v podobě oleje. Pokud čekáte návštěvu a chcete je okouzlit ozdobte touto květinou šampaňské.
· Sedmikráska chudobka – Její květy mají opravdu jemnou chuť, která se skvěle hodí do salátů, polévek, špenátu ale lze ji konzumovat i samotnou. Sedmikrásky jsou známé tím, že úžasně pročišťují krev, tělo odvodňují a podporují látkovou výměnu.
· Smetánka lékařská (pampeliška) – Konzumovat ji můžete celou od kořenů, přes listy až ke zlatavým květům. Tato květina je ale pouze pro odvážné, kterým nevadí hořká chuť. Ti si ji mohou dopřávat v salátech. Pokud nejste fandou hořkosti doporučují se sbírat ještě mladé nerozvinuté květy. Z rozkvetlých pampelišek si můžete vyrobit i med.
rostlina kopřiva dvoudomá
· Kopřiva dvoudomá – Nejedná se o zrovna oblíbenou rostlinku hlavně kvůli pichlavým listům. Když ale zjistíte o jejich zdravotních účincích možná si ji oblíbíte o trochu víc. Důležitá je pro své silně detoxikační účinky, ulevuje při dně, alergiích a revmatismu a obsahuje také značné množství železe. Klasickým receptem je kopřivový špenát, který má největší účinek připravíte-li jej z čerstvých a mladých rostlinek.
· Měsíček – Nejčastěji se jeho květy suší a poté se využívají k přípravě čaje. Ovšem to není všechno! Ne tak známým faktem je, že je skvělý v rýži, omeletě, jogurtu, v koláči nebo jím jednoduše můžete talíř ozdobit.

Doporučené články